Fotografia este limbaj pictural

November 29, 2020  •  Leave a Comment

001001 Limbajul pictural este cea mai veche forma de comunicare grafica cunoscuta de om. Picturile preistorice din pesterile de la Altmira si Lascaux reprezinta o forma de limbaj pictural. Cu 30 de secole inainte de nasterea lui Hristos, preotii egipteni au mai dezvoltat un limbaj sub forma hieroglifelor. Triburile maya din Yucatan au inventat al treilea. Alfabetele moderne nu sunt decat stilizari si abstractizari derivate dintr-o forma mai veche de limbaj pictural.

    Iar forma cea mai recenta si desavarsita de limbaj pictural este fotografia.

   Spre deosebire de cuvantul vorbit si scris, o fotografie poate fi inteleasa oriunde in lume. Ea poate construi punti peste prapastia cascata de diferentele de limba si alfabet. Este un mijloc de comunicare universal. Si niciodata nu a existat mai multa nevoie de un limbaj universal.

    Fara un limbaj universal, nu poate exista intelegere universala intre popoare. Iar fara o astfel de intelegere, natiunile se pot distruge in cele din urma una pe alta ca rezultat al ignoranteti si al fricii.  Uram majoritatea lucrurilor despre care nu stim aproape nimic, ne temem de ele si le batjocorim. Cunoasterea duce la intelegere, iar intelegerea naste toleranta si empatie. ,,Pe vremuri" inainte ca progresele din domeniul stiintei si tehnologiei sa-i fi permis omului sa strabata in doar cateva ore distante care inainte necesitau luni intregi, neintelegerile dintre popoare si consecintele lor tragice erau mai mult sau mai putin limitate la suprafete restranse. Astazi, in era armelor termonucleare si a rachetelor intercontinentale, consecintele unor astfel de neintelegeri ar putea capata proportii cataclismice. Folosit inteligent, limbajul pictural al fotografiei poate juca un rol mic, dar vital in promovarea intelegerii universale si evitarea unui dezastru global. Pe langa faptul ca este inteleasa de foarte multa lume, o fotografie este mai putin echivoca decat cuvintele. Tot mai mult, cuvintele sunt folosite pentru a denatura sensul, pentru a propaga jumatati de adevar, pentru a face propaganda atat in propria tara, cat si in strainatate. Cuvintele sunt mai folosite - cu mai putin efect periculos - in viata de zi cu zi pentru a face afirmatii exagerate sau inselatoare in publicitate; automobile banale, de duzina sunt etichetate drep speciale, super, personalizate sau de lux; tiputi inferioare de aparate foto si microscoape sunt prezentate in reclame ca fiind de mare precizie; orice magazin alimentar construit si organizat dupa niste standarde sanitare elementare este un supermarket; fiecare producator pretinde ca prosdusul lui este cel mai bun; fiecare reclama te indeamna sa cumperi acuma ca sa economisesti bani!

Nu este de mirare ca oamenii incep sa nu mai aiba incredere in cuvinte. Desigur, si fotografiile pot fi mijloace denaturate. Insa o astfel denaturare este mai greu de realizat si mai usor de indentificat decat aceea a cuvantului vobit sau tiparit. Intruct ceea ce vedem creeaza o impresie mai puternica decat ceea ce auzim sau citim, asemenea impresii sunt retinute mai usor. Cand citim sau auzim ceva, este nevoie de un anumit efort mental pentru a traduce abstractiunile literei si ale sunetului in imaginile pe care le reprezinta. Spre deosebire de cuvantul tiparit cu simboluri abstracte, fotografia este o reprezentare directa, vizuala a unui subiect sau eveniment, iar in acest sens, nu trebuie sa fie interpretata de creier.

Ca rezultat, impactul unei fotografii este mai direct, iar continutul sau tinde mai putin sa fie gresit inteles. Cuvintele si expresiile pot fi ambigue, insemnand ceva pentru un om si uneori altceva pentru altul sau nimic pentru un al treilea. Limbajul pictural al fotografiei, mai putin abstract si deci mai usor de inteles decat cuvintele, merge insa drept la inima. 

De exemplu, impactul unei fotografii reprezentand un copil infometat este mai puternic decat o descriere verbala a foametei. Cand citesti sau auzi despre o foamete, ai putea sa crezi ca aceasta este ori o ,,poveste lacrimogena" ori propaganda si sa tragi concluzia ca probabil dracul nu e atat de negru. Fotografia cu un copil ce moare de foame te pune fata in fata cu foametea si te obliga sa simiti compasiune. 

Educatia vizuala devine o tehnica tot mai importanta: diafilme si filme educative in scoli, manualele de utilizare ilustrate, seriile de fotografii care te invata pas cu pas cum  sa faci ceva

In primul rand noua, fotografilor, ne revine misiunea de a satisface aceasta cerere tot mai mare de fotografii. Pentru a face asta intr-un mod cat mai eficient, trebuie sa fim constienti de implicatiile muncii noastre

Sursa: Fotograful creator

           Andreas Feininger


Comments

No comments posted.
Loading...

Archive
January (2) February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November (1) December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August (1) September October November December